-Le Havre
Op 10/10/1914 vraagt de Belgische regering toestemming aan Frankrijk zich te Le Havre te vestigen,waarvoor de toestemming volgt op 11/10/1914 via president Poincaré aan de minister van België, baron Guillaume.De Belgische regering bereikt Le Havre over zee na ingescheept te zijn op 13/10/1914 op een veerboot van de staat, de ''Pieter de Coninck''.
De heer Dufayel, eigenaar van de ''Grands magasins Dufayel'', uit Parijs, was de promotor van Nice-Havrais, dat wou concurreren met de badsteden Deauville en Trauville.Dufayel was ook een sociaal bedrijfsleider. Aan de place Fréderic Sauvage, het eindpunt van de tramverbinding tussen Saint-Adresse en Le Havre, had hij een groot appartementsgebouw laten optrekken voor zijn Parijse werknemers, die daar enkele dagen van de zeelucht konden genieten. Dit complex bevatte villa's, hotels en het Dufayelgebouw. De ministers en hun familie verbleven in dit ''Hotellerie du Nice-Havrais'' of het hotel Dufayel, place Fréderic Sauvage nr 4, met op het gelijkvloers een Belgisch postkantoor, welke begint te werken vanaf 14/10/1915. Hiervoor bevond het kantoor zich in het hulpkantoor van Nice-Havrais, naast het Franse postbureau,aan de avenue des Régates.

-EERSTE STEMPELTYPE:
Een vrij versleten stempel van Le Havre,gekregen van het franse centraal bureau van Le Havre, met doorbroken ring thv de E van ''le'', welke niet recht is, maar schuin afloopt boven de 'E'. Het uur van de lichting is aangeduid op de eerste rij, gevolgd door een ster met 6 punten Deze werd gebruikt van 18/10/1914 tot en met 22/10/1914, en daarna teruggstuurd naar het centraal bureau .

-TWEEDE STEMPELTYPE
Vanaf 23/10/1914 gebruikte men een speciaal voor het Belgisch kantoor gemaakte stempel: LE HAVRE (SPECIAL) SEINE INFre . Deze werd gebruikt tot en met 14/10/1915.
3 MODELLEN:
  1] Uur van de lichting geplaatst naast een ster met zes armen geplaatst op 2 punten.
Een punt(.) tussen SEINE en INFre
De afstanden tussen de woorden die de tekst vormen zijn weinig belangrijk.
Doorsnede 27 mm=Franse stempel

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 

2] Uur van de lichting zonder naastgeplaatste ster.
Een punt(.) tussen SEINE en INFre
De afstanden tussen de woorden die de tekst vormen zijn weinig belangrijk.

 
 
 
 
 

3] Uur van de lichting vervangen door een ster.
Een verbindingsstreepje ( - ) tussen SEINE en INFre
re van INFre is groter dan bij 1] en 2]
De afstanden tussen de woorden die de tekst vormen zijn groter .


Waarom deze verschillende types ? 1] en 2] zouden gelijktijdig gebruikt zijn door twee verschillende ploegen ambtenaren, stempel 3] zou van een latere datum zijn. Deze stempels kunnen verschillende anomaliën vertonen: zonder streepje tussen dag en maand; zonder uur van lichting en ster ; zonder maandaanduiding; het streepje tussen maand en dag is gebroken.

-DERDE STEMPELTYPE
Vanaf 15/10/1915 gebruikte men de stempel "SAINTE -ADRESSE / POSTE BELGE /BELGISCHE POST tot en met 22/11/1918.
Deze stempel bestond uit 3 lijnen:
  - Uur van de lichting
- Datum
- afgekort jaartal
2 Types:
  1) Uur van de lichting zonder ster.
Maand in Romeinse cijfers,gescheiden van de dagaanduiding door een punt .
Een lijn getrokken door de 'B' van 'Belgische' doorsnijd de 'D' van 'Adresse'.


2) Ster met zes armen,geplaatst op twee punten,aanleunend tegen het uur van de lichting.
Maand in Arabische cijfers, gescheiden van de dagaanduiding door een streepje.
Een lijn getrokken door de 'B' van 'Belgische' doorsnijd de 'R' van 'Adresse'.


-HERINNERINGSSTEMPEL
Waarschijnlijk in 1/1915 werd een gelijkaardige stempel gebruikt als le havre seine inférieur,maar zonder de onderbreking en met antidatering 18/10/1914. Dit werd gedaan om te herinneren aan de opening van het Belgisch kantoor op die datum.
Het Belgisch gouvernement had in feite de oorspronkelijke stempel , met breuk in de cirkel, hiervoor gevraagd aan de Franse posterijen, maar kreeg een andere.
Deze stempel vermeld niet het uur van de lichting welke vervangen is door een ster met 6 armen, geplaatst op een punt.